Leopold Museum Schiele#Wien

LEOPOLD MUZEJ/
Leopold Museum
Museumsquartier, Museumsplatz 1, 1070 Wien
odprt dnevno razen torka od 10. do 18. ure, v četrtek do 21. ure
v juniju, juliju in avgustu je muzej odprt vsak dan


EGON SCHIELE
Jubilejna razstava
23.03.- 04.11.2018

Egon Schiele(1890-1918) Potapljajoče se sonce, 1913
Leopold Museum, Wien,Foto Leopold Museum Wien,Manfred Thumberger
Ob 100.-letnici smrti Egona Schieleja posveča Leopold muzej, ki poseduje veliko zbirko del tega pomembnega in izjemnega umetnika,
predstavnika avstrijskega ekspresionizma, posebno razstavo: 200 del, med njimi slike, akvareli, rizbe, skice, pisma in fotografije. Razstava je tematsko razdeljena na devet tem in nam tako omogoči dostop do njegove osebnosti. Skoraj  devet mesecev bodo ta dela na ogled, le pri
rizbah na papirju bo iz restauratorskih razlogov  še dva krat zamenjava z drugimi rizbami. na ogled bodo na ta način dela iz mednarodnih zbirk.

V istem obdobju je deloval tudi Gustav Klimt, ki je spadal med njegove prijatelje, vendar se Schielejeva dela popolnoma razlikujejo od Klimta, povzel je le nekatere teme, ki jih je predstavil po svoje. Na primer "Kardinal in nuna" ("Ljubkovanje"), 1912, spominja na Klimtov "Poljub".

Egon Schiele Prijatelji (omizje), 1918
Privatna zbirka, Courtesy Richard Nagy Ltd., London
Foto: Private Collection, Courtesy Richard Nagy Ltd., London
čisto zadaj, na čelu mize sedi umetnik sam, na drugem koncu s hrbtom prikazan sedi
Gustav Klimt
Tematsko je prvi prostor posvečen predstavitvi njega samega. V njegovem kratkem življenju, doživel je samo 28 let, je narisal 170 predstavitev samega sebe v vseh mogočih fasetah, različnih pozah, z grimasami. Tudi motivi drugih del (konstelacije figur, pokrajin, hiš in dreves) kažejo njegovo notranje življenje.

Naslednja tema je mati in otrok, kjer so tudi zelo radikalne kompozicije, ki kažejo na njegovo težavno in ambivalentno razmerje do matere. Sem sodijo tudi rizbe mladih fantov in deklic, ki so 22-letnega privedle v zapor.

Drugi avstrijski ekspresionisti so še Gerstl in Kokoschka, Schiele pa se je
razvijal še po svoje. V njegovi zavesti se je prikazalo spoznanje, da želi narediti nekaj posebnega popolnoma drugačnega. Iz njegovih pisem in fotografij, ki jih je kar nekaj na ogled, si lahko ustvarimo tudi to podobo o njem.

Tretji prostor je tematsko posvečen spiritualnosti, kjer vidimo skozi njegova dela njegovo iskanje za obnovitev identitete in spoznanja.

Ženske, pa naj bodo to partnerke ali modeli, so prikazane v naslednjih dveh prostorih. Ekspresionistični koti na figurah, poudarjene kosti kažejo njegovo navdušenje za samozavestno žensko, femme fatale, so pa tudi zelo spoštljive predstavitve na enakopravni višini z moškim.

V pokrajinah predstavljaja "dušo" tega prikazanega področja, ne zanima ga realna predstavitev narave.

S srednjeveškim mestecem Krumavom na Češkem, rojstnim krajem njegove matere, je narisal posebno lepe slike-vrste hiš. Ti motivi se nato ponavljajo tudi s "Hišami ob morju" ali z "Mestom Stein".

Posebnost so tudi njegovi portreti, zlasti lepa je predstavitev kroga njegovih prijateljev in zbiralcev njegovih slik. (glej sliko zgoraj)

Egon Schiele,Krizanteme,1910,Leopold Museum Wien
Foto:Leopold Museum. Wien, Manfred Thumberger
Biografija:

1890-1905
Egon Schiele se je rodil 1890 leta v Tullnu kot edini sin, imel je še dve sestri. Oče je bil načelnik železniške postaje, kjer je imel službeno stanovanje v prvem nadstropju železniškega poslopja.
Med leti 1896 in 1900 je obiskoval osnovno šolo v Tullnu. Že takrat je zelo rad risal vlake, ki jih je vsak dan gledal iz stanovanja. Najprej se je šolal v gimnaziji v Kremsu, zaradi neuspeha so ga poslali v Klosterneuburg, njegovi šolski uspehi so bili zmerni, veliko raje se je posvečal risarskemu bloku. Leta 1902 se je poslabšalo zdravje njegovega očeta, ki službe ni mogel več opravljati, družina se preseli v Klosterneuburg, kjer je oče umrl
(za sifilisom). Njegova smrt ja za Schieleja velika izguba. Njegov stric je
postal njegov skrbnik.

1906-1908
Zmeren šolski uspeh in priporočila nekaterih njegovih učiteljev pripeljejo do tega, da se Schiele prijavi na Dunaju za sprejem na Akademijo upodabljajočih umetnosti, ki je bila takrat najbolj renomirana umetniška šola monarhije. Skupaj z mamo in obema sestrama se preselijo na Dunaj.
Med drugimi študirajočimi in drugimi umetniki si kmalu najde prijatelje in podobno misleče, posebej pomemben je zanj Gustav Klimt, ki mu posreduje kontakte k zbiralcem umetnosti.

1909
Na povabilo gustava Klimta se Schiele  udeleži na mednarodni razstavi na Dunaju. Tako nastenejo kontakti z Josefom Hoffmanom in Dunajskimi delavnicami/Wiener Werkstätte. Spozna še druge slikarje in ustanovi skupino za novo umetnost. Sledi razstava te nove skupine v umetniškem salonu Pisco. Egon Schiele ustvari manifest.

1910-1914
Leto 1910 pomeni Schielejev prodor z novo umetnostjo, daleč proč od dekorativne umetnosti jugendstila, proč od Klimta. Telo in njegov izraz postanejo pomembni, namesto posebne lepote riše tragično grdoto, ostre linije in denaturirane barve, njegove krhke figure iščejo psihološko resnico. V istem času napiše pod vplivom Arthura Rimbauda poezijo, poetični naslovi spremljajo tudi njegove slike.
Leta 1911 napiše Paris von Gütersloh esej o Schieleju, umetnostni kritik Arthur Roessler postane njegov podpornik in objavlja kritike o njem.
1912 leta živi skupaj s prijateljico Wally Neuzil v kraju Neulengbach, kjer riše mlade fante in deklice, te rizbe ga pripeljejo v zapor, rizbe pa javno na sodišču zažgejo. To ga  zelo prizadene. Vrne se na Dunaj, kjer odslej živi. Udeleži se večih razstav, leta 1913 raste njegov ugled, leta 1914 si lahko uredi lastni atelje v Hietzinger Hauptstraße.

1915-1917
Leta 1915 se Schiele razide z Wally Neuzil, poroči se s sosedo Edith Harms, ki izhaja iz meščanske družine. Vpolklican je v vojsko, šele 1916 lahko zopet umetniško dela, ko ga premestijo v taborišče ujetih ruskih
oficirjev. 1917 se vrne na Dunaj in začenja razmišljati o projektih, ki jih bi uresničil po koncu prve svetovne vojne.

1918
V tem letu se udeleži razstave v Secesiji, kjer predstavi 19 oljnih slik in 30 rizb. Nastane slika "Prijatelji-omizje". V tem letu je bila epidemija španske gripe, kateri je podleglo zelo veliko ljudi. V oktobru najprej umre njegova noseča žena Edith, nato pa še on sam. 


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien