Claude MONET#Wien

ALBERTINA
Albertinaplatz 1,1010 Wien.at
www.albertina



CLAUDE  MONET
Svet v toku

21.09.2018 - 06.01.2019

Claude Monet Camille Monet z otrokom na vrtu 1875
(c)Museum of Fine Arts, Boston
Claude Monet:Na obali v Trouvillu, 1870
(c) Musee Marmotan Monet, Paris
Pred sliko Cauda Moneta: Drevored v vrtu Givernyja okrog leta 1918

Claude Monet Lokvanji, 1916-1919
(c) Fondation Beyerler, Riehen /Basel, Foto:Robert Bayer



To jesenprikazuje Albertina prvič po 22 letih v Avstriji obsežno razstavo Clauda Moneta (1840-1926). Na ogled je 100 oljnih slik, ki so jih zbrali iz številnih muzejev po svetu, največ (40) pa jih je iz pariškega muzeja Musee Marmottan Monet, ki razpolaga z Monetovo privatno zapuščino, torej slikami, ki jih je imel umetnik tako rad, da se od njih za časa življenja ni hotel ločiti. Vidimo lahko, kako je iz realizma nastal impresionizem, pri  katerem se barve in svetloba počasi ločijo od predmeta in postane motiv neodvisen od opazovanja narave. 
Z njegovim poznim slikarstvom pa je Monet pripravil tla za ekspresionistično  slikarstvo.

Monet kot "mojster svetlobe"

Leta 1910 ga je obiskal v Givernyju, njegovem zadnjem bivališču, kupec in zbiralec slik gospod Rene Gimpel. Svoje vtise je izrazil z besedami: "Panorama iz vode in lokvanjev, iz svetlobe in neba". V Givernyju je slikar imel tri ateljeje, kjer je lahko zelo uspešno predstavil svoje slike. Takrat je bil star že 70 let in je bil v Franciji zelo uspešen slikar. Priznan slikar pa je postal šele s 50-timi leti. Do takrat je velikokrat v revščini živel še v petih hišah in preživljal osem otrok ter njegovo prvo in nato drugo ženo.
Rojen je bil v Parizu 1840 leta, svojo mladost pa je preživel v Le Havru, kjer je njegov oče imel prodajalno za pomorsko opremo. Moral bi nastopiti 7-letno vojaško službo, tej se je izognil tako, da je odpotoval v Alžirijo, še prej pa je družina plačala za nadomestnega moža, ki je šel služit vojsko. Do očetove smrti 1871 leta ga je podpirala njegova družina. 
V Parizu je spoznal svoje kasnejše prijatelje Renoirja, Sisleya in Bazillea. 1870 je bila zopet nemško-francoska vojna. Tej se je izognil tako, da je odpotoval v London- tam je živela njegova teta. Mesto ob Temzi ga je zelo fasciniralo, meglice, dim in megla so našli pot v njegove slike. Tam je tudi študiral dela Turnerja in Johna Constablesa.
1871 leta se je vrnil v Francijo in se naselil ob Seni v Argenteuilu, ki je predmestje Pariza. Leta 1874 je bila v Parizu prva impresionistična razstava njegovih in slik njegovih prijateljev. Pridobil si je vzdevek "nekronani kralj impresionistov".  Zaradi številnih dolgov se je Monet preselil s svojo  družino in družino njegovega prijatelja in podpornika v Vetheuil, ki je bila manjša vas ob Seinei/Seni. Monetova žena Camille je umrla 1879 leta, nato se je k njemu preselila Alice Hochede, žena nekdanjega podpornika s svojimi šestimi otroci. Po smrti moža, se je Monet z njo poročil. V Vetheuilu, kjer je bila njegova težka faza v življenju, so nastale melanholične slike z zasneženo zaledenelo pokrajino iz leta 1880. Nastalo je tudi nekaj lepih slik s pomladnimi pokrajinami. Tudi v Vetheuilu sobili dolgovi, ki so jih prisilili,  da se ponovno preselijo.
1883 si najamejo majhno hišicov Givernyju, ki je služila prešanju sadja, ki jo je 1890 lahko kupil. V tem času so nastale slike, ki so mu končno prinesle uspeh in slavo: Creuse-pokrajine, Kope sena in Katedrala iz Rouena. 
Strastno je slikal pokrajino v njegovem vrtu v Givernyju, ki ga je neprestano povečeval. Njegove slike pa ne pokažejo nič od problemov, ki jih je v vsem njegovem življenju imel v preobilici. Končno je bil zelo priznan slikar v Franciji, katerega je proti koncu življenja pestila skoraj slepost zaradi sive mrene. Ta skorajda slepost se pozna tudi v njegovih zadnjih slikah s poznojesenskimi barvami, ki so videti že kar ekspresionistično.

Razstavo spremlja obsežen dodaten program z vodstvi po razstavi, s predavanjem "Claude Monet- Barve senc" (v nemščini). Lahko se udeležite tudi francoskega zajtrka  v DO in CO restavraciji in nato obiščete razstavo (od petka do nedelje in ob praznikih od 9. ure dalje).
Zajtrk, vstopnina in vodstvo po razstavi za 31.- evrov. Potrebna je predhodna prijava.(albertina@doco.com)

Obstoji tudi obsežen program za mladino in otroke. Vstopnina za starše, ki spremlja otroka je 6 evrov. Program na spletni strani.









Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien