Kunst Haus/Muzej Hundertwasser#Wien

KUNST HAUS WIEN
HIŠA UMETNOSTI/Muzej Hundertwasser
Untere Weisgerberstr. 13, 1030 Wien 
www.kunsthauswie.com


Edward Burtynsky VODA
od 23. marca do 27. avgusta 2017
odprto dnevno od 10. do 18. ure

Izsušena Colorado River Delta, blizu San Felipe, Baja, Mehika 2011
(c) Edward Burtynsky, courtesy Admira, Milan/Galerie Springer Berlin/Metivier Gallery Toronto



Shasta Lake Reservoir, Northern California, USA 2009
(c) Edward Buttynsky, courtesy Admira Milan/ galerie Spriner Berlin /Metivier Gallery Toronto

Edward Burtynsky: Kaj nam bo dala prihodnost, so današnje odločitve.

Kanadski fotograf Edward Burtynsky (* 1955) je postal svetovno slaven z izjemnimi fotografijami velikega formata, ki prikazujejo od človeške roke 
spremenjene pokrajine, industrijska področja ali ogromne predele mest.
V Kunst Haus/ Hunderwasser muzeju poteka razstava, tega umetnika, ki že 30 let fotografira v službi kulture in splošne stanovitnosti. Trenutno predstavljeni ciklus in tema VODA sta splošnega pomena. Voda je zelo pomemben vir, je dnevno potreben element za naše telo in naš planet, je tudi vir prvotnega začetka življenja.

Za to delovno serijo je Burtynsky prepotoval pet kontinentov, da bi dokumentiral ekološko pomembne situacije v povezavi z nahajanjem vode , njeno uporabo, razdeljevanjem pa tudi zapravljanjem vode. Izbral je kraje, na katerih je pomembno ekološko ravnotežje zaradi posega v naravo, kjer z neprestanim izkoriščanjem vode na pr. reke Colorado, nastanejo izsušene pokrajine s fantastičnimi sledmi v njej. V igri barv in linij vidimo abstraktno sliko, ki jo kaže izsušena delta reke  Colorado v Kalifornijskem zalivu. Delta reke Colorado je nizka ravnina, ki jo na obeh straneh omejujejo gore. V časih pred regulacijo reke je prihajalo 160 ton
peska na leto v zadnji del reke. Sedaj pa se odvaja voda po kanalih za namakanje pokrajin s poljedelstvom v Kaliforniji, v delto prihaja samo še 10 % vode. To je popolnoma spremenilo pokrajino, nastala je puščava brez favne in flore. Sedaj poskušajo to rešiti s tem, da dovajajo več vode, tako, da bi zopet nastal ekološki sistem. Ta načrt poteka skupaj z USA in bo trjal 5 let, za kasneje se ne ve kaj bo.

Burtynskyjeve fotografije vode kažejo kritične točke v našem ekološkem sistemu. Lahko jih razumemo kot opozorilo, da ne smemo biti pasivni, ko gre za ogrožanje naših življenskih pogojev. Fotograf pravi: z umetnostjo je človek lahko senzibiliziran za posledice svojega ravnenja, ker z umetnostjo razširimo svoje zavestno obzorje in razvijamo svojo zgodovino.


Splavljanje lesa/Sawmills#1/ Lagos Nigeria 2016
(c) Edward Burtynsky, courtesy Admira, Milan/ Galerie Springer Berlin/
Metivier Gallery Toronto

Terase vzdolž zaliva Cadiz v Španiji so nastale s človeškim delovanjem in novo biodiverziteto. Tu služijo soline za pridobivanje soli, pa tudi za gojenje jegulj, rakcev in drugih mehkih živali.

Za intenzivno poljedelstvo je fosfor centralnega pomena. Skupaj z dušikom in kalijem tvori gnojila, ki nazadnje končajo v rekah. Povečana koločina fosforja v rekah povzroča nekontrolirano rast alg, ki uničijo vsako drugo življenje hkrati pa podelijo vodi čudovito modrozeleno barvo.

Neprestano odvajanje vode iz rek, ki jo dnevno uporabljamo za pitje, za pridobivanje električne energije in namakanje poljedelskih površin, jih izsušuje. Od konca 19. stoletja do 1980 let je prihajalo do masovnih posegov na rekah z jezovi, s spremenjanjem struge in odtokom vode v ogromne vodne rezervoarje. Ekcesivna ekonomska uporaba je nekatere reke skoraj izsušila. To je rezultat brezvestnega človeškega delovanja, ki ga zanimajo samo trenutne potrebe, ni razmišljanja o dolgoročnih konsekvencah takega ravnanja- izsušitve pokrajin.

Na razstavi je predstavljenih še veliko fotografij, ki prikazujejo podobne probleme v zvezi z vodo na vseh petih kontinentih. Združeni narodi so
proglasili 22. marec za dan vode, kateri je potrebno dati globalni pomen.
Avstrija je po UNECOVEM poročilu o vodi na 18. mestu od 122 raziskanih držav. Pitna voda ima zelo visoko kvaliteto, najboljša pa je v 
Kanadi in na Finskem. Za Slovenijo na žalost nimam podatkov, deloma pa gotovo podobno kot v Avstriji.

Ob razstavi potekajo številna predavanja na temo vode kot obrobni program.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien