MAROKO/MARAKEŠ

MARAKEŠ
KRATKO POTOVANJE



Marhaba - Dobrodošli

Oasa palm pred zasneženimi vrhovi Visokega Atlasa, ki ni niti 70 km oddaljen od mesta. Marakeš je mesto kontrastov, pa ne le klimatskih in
Zasneženi vrhovi Visokega Atlasa, fotografirano iz letala
pokrajinskih. Urbana pravljica med tradicijo in modernim časom, ki se stoletja nahaja med Sahelom in Magrebom. To je trgovsko središče in sečišče karavanskoh poti, kraj edinstvene kulturne mešanice iz arabskih, berberskih in črnoafriških tradicij. Mesto je zelo trendi hkrati pa je misterij,
skrivnost, ki jo je treba odkriti.

Seveda je najzanimivejši del medina, to je staro mesto, katerega sredičše je tržnica Džemaa el Fna, imenovana tudi Trg sleparjev. Kaj vsega tu ne vidiš: krotilce kač, artiste, čarovnike pa seveda tudi normalne tržne stojnice, kjer vsakdo kaj poskuša prodati po pretirano visokih cenah. 
Treba je dobiti pregled, kaj koliko stane, potem se lahko začneš gibati od stojnice do stojnice in barantaš, če ti je to všeč...in nakupuješ. Približno polovico lahko zbiješ ceno! Okrog trga so večnadtsropne restavracije, kjer se da zelo dobro in poceni jesti, najbolje kakšno njihovo specialiteto. Sama sem si vzela tadžine, to so jedi v lončeni posodi,  z različnim mesom in zelenjavo, pripravljene v pečici. Naš vodič nas je opozoril, naj ne jemo svežih solat, na splošno morajo biti stvari kuhane ali olupljene, sicer je bolje, da se jih ne pritaknemo. Zvečer se začne na nekaterih stojnicah pečenje na žaru, kar je zelo poceni, naj pa se raje ne je tam, ker ti radi zaračunajo tudi stvari, ki jih nisi dobil, pa tudi higiena ni kot je treba.

Tržnica Džemaa el Fna v Marakešu zvečer, fotografirano s terase restavracije Les Premices

Če se v veliki vnemi pri ogledu tržnice izgubiš, si je treba samo pogledati, kje je Koutoubia mošeja s 77 m visokim minaretom, ki se ga od povsod vidi,  pa zopet veš kam moraš iti.

Skoraj vse znamenitosti so v medini, kjer so tudi ogromni bazarji souk imenovani, kjer lahko dobiš umetniške rokodelske izdelke iz usnja, preproge, keramiko, tekstil, lesene izrezljane predmete, predmete iz bakra in železa, umetniško kovane kot tudi različen nakit. Ekspedicije v mesto se vedno začnejo na Trgu sleparjev, preko katerega dobimo dober
pregled, če se povzpnemo na teraso že omenjenih restavracij ali kavarn.

Umetna obrt v souku
Ogledali smo si tudi palačo vezirja-prvega ministra iz 19.stoletja imenovano Palais de la Bahia. Najstarejši del izvira iz leta 1866/67, okrog leta 1900 je bila zgrajena tako kot jo vidimo danes s številnimi sobami, notranjimi dvorišči, privatnimi saloni, vodnjaki iz carrara marmorja. Zavzema okrog 80.000 m2 in je bila od leta 1912 sedež francoskega protektorata. Carrara marmor so dobili z menjalno trgovino, izvozili so sol.

Anima je vrt, ki ga je ustvaril avstrijski umetnik Andre Heller in nekateri ga opisujejo kot najbolj fantastičen vrt na svetu. Razteza se čez  dva hektarja in je opulentna botanična scenerija v magičnem prostoru, vedno znova se najde nekaj novega, kar nas razveseli.


Roke na vratih, ki ščitijo pred "hudobnim pogledom", pritrjene na
vhodnih vratih v vrt

Vrt ANIMA ali VRNITEV V PARADIŽ se nahaja 28 km vzhodno od mesta Marakeš.
Kaktusi v vrtu Anima


Jardin Majorelle je vrt, ki bo kmalu star 100 let, ustvaril pa ga je francoski slikar Jacques Majorelle. Razvil je modro barvo Majorelle, ki se vleče skozi ves vrt med čudovitimi rastlinami. Po njegovi smrti je vrt pričel propadati dokler ga ni našel francoski modni kreator Yves Saint Laurent in ga na novo uredil. Sedaj je tudi YSL že umrl, za vrt pa skrbi družba, ki omogoča, da si ga ogledamo. Nahaja se zelo centralno in se ga lahko najde.


Detajl iz Yves Saint Lorent vrta z majorelle modro barvo
YSL vrt, v ozadju nekdanji atelje slikarja Majorella

Potovanje v Marakeš je bilo zelo kratko, zato na tem mestu zaključujem moje poročilo. Bilo je vredno ogleda.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien