Marija Terezija 300 let#Wien

300 let od rojstva Maria Terezije:
Poveljnica vojske-mati-reformatorka

Razstava od 15. marca do 29. novembra 2017
odprto dnevno od 10. do 18. ure

HOMOBILIENDEPOT- Muzej pohištva na Dunaju
Andreasgasse 7, 1070 Wien
www.hofmobiliendepot.at



DRUŽINA IN DEDIŠČINA
Mlada Maria Theresia v obleki, obrobljeni s krznom
Ko se je Marija Terezija 13. maja 1717 leta na Dunaju rodila, ni bila njena pot do ene najpomembnejših oseb evropske zgodovine nikjer načrtovana.
Njen oče, takratni cesar Karl VI. je imel v družini samo deklice. Potreboval je moškega naslednika, tega pa ni bilo. S "Pragmatično sankcijo", tako se je imenovala listina, je poskrbel, da so vsa Habsburška ozemlja po njegovi nenadni smrti ostala skupaj v eni državi, hkrati pa je omogočil, da je Marija Terezija lahko zasedla prestol. Kljub temu pa je morala v dolgoletnih vojnah uveljaviti svoje pravice.

40-letna vladavina "tašče Evrope"- kot so Marijo Terezijo imenovali zaradi njene politike porok, je bila pod znamenjem vojn, trpljenja in intolerance, pa tudi moderniziranja, reform in smisla za umetnost. Vseeno je katero področje pogledamo, država, davki, uprava, šolstvo, univerze ali vojska:
Marija Terezija je na vseh teh področjih položila temelje za moderno državo, kot jo poznamo danes. Istočasno pa so bili njeni moralni nazori v velikem nasprotju z razsvetljenstvom te dobe. Njenemu zanimanju za umetnost in njenim potrebam za reprezentacijo se lahko zahvalimo za 
tako lepe zaklade kot je grad Schönbrunn.

Prvi del razstave, ki je na štirih mestih, je v Hofmobiliendepoju, muzeju
pohištva in se imenuje Družina in dediščina.

Trenutno se v tem depoju pohištva nahaja 6500 razstavljenih objektov in je kot tak verjetno edinstven na svetu. Ustanovila ga je Marija Terezija in uvedla inventariziranje vseh posameznih kosov. Ponazarja 300 let stanovanjske kulture. Prvotno se je nahajal v Schoenbrunnskem gradu, od začetka 20. stoletja pa se nahaja v sedanji zgradbi v Andreasgasse.

"Deželna mati" in mit

Na začetku te posebne razstave se soočimo z vladarico kot vdovo. Tu je tudi analiziran njen mit vladarice.  Obstojijo številni spomeniki v čast Marije Terezije in sicer v literarni in glazbeni obliki ter kot skulpture. V 19.
stoletju, pa tudi po letu 1945 je igrala zelo pomembno vlogo pri ustvarjanju avstrijske identitete.

"Politika slik" kot izkaznica njene vladavine

Obstoji ogromno slik iz druge polovice 18. stoletja, ki so imele funkcijo
poudariti habsburško vladavino. Slike jo kažejo kot madžarsko kraljico (1741) in kot češko kraljico (1743), obstojijo pa tudi karikature, ki kažejo
Marijo Terezijo kot sovražnico, kar je produkt propagande protihabsburških moči.

Družina in politični posli 

Marija Terezija je podarila življenje 16 otrokom, od katerih je deset doživelo odraslo starost. Njena velika rodovitnost je bila možna, ker je bilo njeno razmerje z možem Francom I. Štefanom zelo dobro. Kot političarka je vladala z železno disciplino pred, med in po njenih nosečnostih. Tako imenovani "ajos" in "ajas" so vzgajali njene otroke po natančno izdelanih predpisih. Kot je znano so bili vsi ti otroci dobro poročeni v prid politike v različnih evropskih državah. Razen hčerke Marije Kristine, ki se je lahko poročila iz ljubezni, so vsi ti  otroci doživeli različne usode, ki so na razstavi tudi obravnavani. 


Marija Terezija v krogu družine. Ob njej stojijo sinovi, ob možu hčerke
Kulturni zakladi

Marija Terezija je ljubila umetnost, tako je grad Schönbrunn najbolj
občudovana dediščina, zgrajena v "marijaterezijskem rokokoju". 
Prenavljanje (nadgrajen za eno nadstropje) in ureditev parka je dokumentirano kot nekdanja poletna rezidenca.


Servis za zajtrk, kot sta ga uporabljala Marija Terezija in njen mož Franc Štefan
Preberite tudi o razstavi Marije Terezije v Wagenburgu v
Schönbrunnu in o razstavah v Schlosshofu ter gradu
Niederweiden izven Dunaja!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien