Nagrade za glazbeni teater#Wien

Avstrijska nagrada za glazbena gledališča 2017

V nedeljo, 25.6. 2017 so bile v okviru matineje podeljene nagrade
za najboljše stvaritve v avstrijskih glazbenih gledališčih/ avstrijski glazbeni Oscarji

Organizatorja nagrade Karl-Michael Ebner in Daniel Serafin s članom žirije
Haraldom Serafinom in njegovo soprogo

Zelo uspela peta -jubilejna gala- slavnostna podelitev nagrad je potekala v dunajski Volksoper/ Ljudski operi zadnjo nedeljo. Udeležili so se je številni nominirani umetniki pa tudi drugi iz glazbenega sveta Avstrije.
Žirija 2017 je bila sestavljena 25 uglednih opernih pevcev, režiserjev, koncertnih mojstrov, nekdanjega baletnega direktorja Dunajske opere, ki prihajajo iz Avstrije, Švice, Amerike, Nemčije. Za "Oskarja" je služila pozlačena pocelanska figura Papagena, ki so jo izdelali v dunajski manufakturi za izdelavo finega porcelana Augarten, ki bo naslednje leto
praznovala 300-letnico obstoja.(Glej tudi blog  z dne 2.junija 2017 ).

Adrian Eröd, operni pevec in član Dunajske opere s soprogo,
tudi član žirije za podelitev nagrade

Prireditev je moderiral Chrisoph Wagner-Trenkwitz (dramaturg Volksopere), igral je orkester Volksopere po taktirko Lorenza C. Aichnerja. Na začetku in na koncu smo slišali odlomke iz Carl Orffa veličastne CARMINE BURANE s pevci orkestra Volksopere in plesalci baleta Dunajske državne opere, vmes pa so prireditev popestrili pevci in pevke z odlomki iz aktualnega repertorja Volksopere. Wiener Sängerknaben( Dunajski pojoči dečki) so nam zapeli Johanna Straussa/sina Leichtes Blut (Lahka kri) - hitra polka, op. 319.

Nagrade so bile podeljene v 17 kategorijah, od tega so šle štiri v Opero v Grazu, tri na Tirolsko, po ena v Celovec/Klagenfurt, Linz in v Salzburg. Ostale so bile podeljene na Dunaju, ki ima tudi največ glazbenih gledališč.
To pomeni, da so tudi izven Dunaja zelo dobre predstave, ki si jih lahko ogledajo tudi obiskovalci iz Slovenije, saj do Graza ali do Celovca ni predaleč za enodnevni obisk.

Podelitev nagrad je podobna kot jih poznamo iz podelitve Oskarja v Hollywoodu: Najboljša ženska vloga za mlado igralko - dobila jo je Španka Anna Brull za Rozino v Seviljskem brivcu iz graške Opere.

Najboljša vloga za mladega igralca je šla na Tirolski Landesteater Michaelu Hauensteinu za vlogo Timurja v operi Turandot.

Najboljša scena in kostumi  je šla zopet na tirolski Landesteater za predstavo Die Sache Makropulus (Makropulosova stvar) za sceno Heinz Bauer in kostume Gera Graf.

Najboljša baletna produkcija je nastala  na Landesteater Linz in sicer jo je dobila koreografka Mei Hong Lin za Labodje jezero.

Sledila je najboljša ženska stranska vloga: dobila jo je Francozinja Elsa
Benoit za vlogo Micaele v operi Carmen na Stadtteatru v Celovcu.

Najboljša moška stranska vloga: nagrado je dobil Wilfried Zelinka za vlogo Grigorisa graški Operi v Grškem pasijonu (Die griechische Passion).

Najboljši dirigent: Alfred Eschwe za Kneza Igorja na Volksoper Wien.

Časopis Kronen Zeitung je podelil svojo nagrado za muzikal Drew Sarichu, Američanu, ki že dolgo nastopa na Dunaju.

Najboljši festival imajo na Tirolskem: Tiroler Festspiele Erl.

Podelitev nagrade za najboljši festival v Erlu na Tirolskem

Najboljša režija za Grški pasjon v Grazu je šla Švicarju Lorenzu Fioroni.

OFF-glazbena gledališka nagrada je šla  Chodorkowskemu v sirene
opernemu gledališču.

Najboljša moška glavna vloga: Robert Meyer- za Don Kihota v Mož iz La Manče na dunajski Volksoperi. Robert Meyer je doma iz Nemčije in je tudi direktor Volksopere na Dunaju.

Najboljša ženska vloga: dobila jo je Američanka Hailey Clark za vlogo Alme v Brokeback Mountain (na Salzburškem Landesteatru).

Avtrijska televizija, ORF III je podelila medijsko nagrado Reneju Pape.
To je odličen pevec mlajše generacije. Poje v Nemčiji na Staatsoper Unter den Linden v Berlinu. Sicer pa gostuje povsod po svetu. Zapel nam arijo Zarastra  iz Mozartove Čarobne piščali " In diesen Heil'gen Hallen" / V teh svetih dvoranah.

Za najbolšo glazbeno produkcijo v prejšnjem letu so izbrali Grški pasjon na Graški operi.

Ostane še nagrada za življensko delo ameriški pevki Grace Bumbry, kar sem že opisala v blogu 2. junija.

Veselimo se letošnjih produkcij in upajmo, da bo med nagrajenci tudi kdo od Slovencev.



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien