Alpe v bidermajerju

Gauermann muzej 
v dunajskih Alpah
2761 Miesenbach, Scheuchenstein 127
www. miesenbach.at/gauermannmusum

odprto  v soboto, nedeljo in ob
 praznikih od 10. -17. ure


Friedrich Gauermann
Slikar Alp v času bidermajerja



Friedrich Gauermann(1807 - 1862): Počitek v Alpah

Na praznik Avstrije 26. oktobra, ko se praznuje podpis pogodbe
v Belvedere, ko se je začelo 10 let po koncu druge svetovne vojne samostojno življenje za Avstrijo v drugi republiki, običajno hodimo na izlete, pohodniške ali oglede kulturnih institucij. Takrat ima na Dunaju veliko muzejev prost vstop. Reke obiskovalcev se vrstijo iz enega v drugi muzej, mene pa je vleklo izven Dunaja, v Nižji Avstriji proti jugu in nato malo proti zahodu, skupaj 77 km od Dunaja v dunajske Alpe, kakor jim pravijo. Bil je čudovit dan za izlet, zadnji v soncu s temperaturo 18 stopinj
in naš vodič NÖ Card imenovan,nas je pripeljal do nekdanje šole v kraju
Miesenbach. Sedaj ima v pritličju muzej slikarja  Friedricha Gauermanna, ki je bil tukaj rojen. V prvem nadstropju pa je prostor, kjer prirejajo razstave sodobni slikarji iz bližnje indaljne okolice.

Muzej ima samo originalne slike svojega rojaka Gauermanna, ki je slikal živali in pokrajine v Alpah v času bidermajerja. Od muzeja vodijo na več strani pohodniške poti, v daljavi pa se je videl zasneženi vrh Schneeberga (Snežene gore).


Schneeberg fotografiran iz Misenbacha, foto M.Majcen
Friedrich Gauermann se je učil slikanja pri svojem očetu Jacobu, nato pa je obiskoval pokrajinski razred Dunajske akademije, kjer pa je na njegovo slikarstvo malo vplival njegov učitelj Josef Moessmer. Večji vtis in uk pa je dobil s kopiranjem slik njegovih sodobnikov: Potterja, Wouwermnna, Ruisdaela, Everdinga, Dujardina. Tehnične  spretnosti in posebne efekte si je prevzel iz teh del. Sam se je seveda še izpopolnjeval s slikanjem narave in živali v okolici Dunaja. 1827 leta je potoval v München in v Dresden. Med leti 1826 in 1830 je sodil k prodornim slikarjem dunajskega naturalizma in gojil kontakte z drugimi slikarji iz Nemčije. Z razpoloženjskimi  slikami si je pridobil najvišja priznanja. povezal se je tudi z angleškim slikarjem Landseerom in odšel na potovanje v Italijo. Nizozemski kralj ga je odlikoval za njegove slike živali.
Friedrich Gauermann: Skalna pokrajina



Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien