MAK Zbirka Dunaj okrog 1900

MAK Muzej uporabne in sodobne umetnosti
Stubenring 5, 1010 Wien



Zbirka Dunaj okrog 1900

Archibald Knox (1864-1933):Ploski krožnik z ornamenti
London (1900-1904), Izvedba Liberty and Co., cin
Zgodba o zbirki se lahko razume tudi kot zgodovina kulture. Takšno
posredovanje omogočijo ti predmeti iz muzeja, zgodovina stilov je dodatna dimenzija zgodovine, ker so se stili vedno spreminjali kar se tiče vrednosti in prioritet. Zbirka je izraz naših subjektivnih odločitev in informacij o predmetih, ki smo jih dobili in nam služijo za posredovanje znanja o teh predmetih.

Vsebinska obdelava te zbirke izhaja iz dejstva, da so na Dunaju okrog 1900 individualne potrebe modernega človeka narasle in iskale nove izrazne oblike. Zato so morali definirati do sedaj zanemarjena vprašanja
individualne identitete. Formalno estetski razvoj v časovnem obdobju od
1890 do 1938 leta je obravnavan. Dunajska umetna obrt išče moderen stil preko tujih stilov, vsemu temu pa je naredil konec nacional-socializem.


Adolf Loos (1870-1933):Sedežna garnitra v gosposki sobi Marie in Gustava Turnowsky
Mahagonij, masivna izdelava in furnirano, polirano, mehek les
Arhitekt Adolf Loos se lahko imenuje osamljeni borec dunajskega modernizma. V kulturnokritičnih člankih se je boril proti zmedam v okusu njegovih sodobnikov. Za razliko med secesionisti in člani Dunajske delavnice/ Wiener Werkstätte, predvsem z Josefom Hoffmannom, katerega je večkrat kritiziral. je Loos želel doseči vsebinske spremembe, ne pa samo formalno-stilistične. Modernost zanj ni pomenila iznajti nov stil, temveč iznajti dobre rešitve tako funkcionalno kot estetsko. Tako je nastala ta kotna sedežna garnitura po preizkušenih angleških vzorih.

Margarete Schütte-Lichotzky( 1897-2000): dnevna in spalna soba, 1925
za gospo C. Neubauer, orehov les, furniran

Kot prva arhitektka Avstrije je bila Schütte-Lichotsky v začetku  1920-tih let udeležena pri projektih za nove naselbine in pri gibanju za male vrtičke (za meščane, ki so imeli samo stanovanja v mestu). Delala je tudi na projektih "Rdečega Dunaja". Leta 1926 le odšla v Frankfurt na Urad za gradnje hiš (Hochbauamt), kjer je iznašla takoimenovano Frankfurtsko kuhinjo, predhodnico današnje sodobne kuhinje. Prizadevala si je najti sodobno kuhinjo, ki naj razbremeni gospodinjo, zlasti še tisto, ki je bila zaposlena. Še pred vpoklicem v Frankfurt je nastala na zgornji sliki predstavljena oprema, ki je služila dvojnemu namenu. To je bila prostorsko-ekonomična, praktična, estetska in zelo lepa rešitev za majhen prostor.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien