KHM Rubens#Wien

KUNSTHISTORISCHES MUSEUM WIEN

R U B E N S
Moč sprememb
od 17.10. 2017 do 21.10. 2018

P.P.Rubens: Štiri reke v paradižu (Detail), 1615, olje na platnu,
KHM Galerija slik, inv. CG 526, (c) KHM Museumsverband


Peter Paul Rubens ( 1577 Siegen - 1615 Antwerpen) je bil svoje dni zvezdnik- in to je še danes. Njegovo ime označuje slikarstvo ene epohe, to je bil čas baroka. Toda njegove slike so še danes čudovite in vplivajo na sodobnne slikarje. Skupaj s frankfurtskim muzejem Frankfurter Städel
Museum mu KHM posveča obsežno razstavo.

Na razstavi vidimo oljne slike, rizbe, tiskano grafiko, skulpture in dela uporabne umetnosti. Na posameznih primerih spoznamo Rubensove delovne metode in tematike. pri tem nam se odpre čudovit pogled v bogato ustvarjanje oblik in presenetljive spremembe motivov, pa tudi intenzivno prizadevanje za pravilen format in pravilno obliko. Iz obsežnega Rubensovega dela odsevajo vplivi antičnih skulptur kot tudi kasnejša umetnost iz Italije in severno od Alp, od mojstrov poznega 15. stoletja pa vse do njegovih sodobnikov. Z izbranimi primeri predoča razstava gledalcu preverjeno kreativno delo za Rubensovimi slikami in kakšne umetniške reakcije je to povzročilo med njegovimi sodobniki.

P.P.Rubens: Praznik venere (po tizianu) 1635, olje na platnu, Stockholm, Nacionalni muzej,
(c) Stockholm, Nationalmuseum
Poleg originalnih skulptur iz marmorja in brona od antične dobe do renesanse, vidimo tudi slike Rubensovih predhodnikov, ključna dela Tiziana, Tintoretta, Goltziusa, Rottenhammerja kot tudi Giambologne. Na razstavi na Dunaju in kasneje v Frankfurtu vidimo 120 del, od tega 48 oljnih slik in 33 rizb. Številne umetnine, ki so tu prikazane, so v njihovih domačih muzejih zelo privlačne točke za obiskovalce.

Muzeji, ki so posodili svoje umetnine: Muzej lepih umetnosti iz Antwerpna, Državna umetniška zbirka iz Desdena, Izraelski Muzej iz Jeruzalema, Nacionalna galerija iz Londona, Paul Getty muzej iz Los Angelesa, Prado in Thyssen-Bornemizza iz Madrida, Louvre iz Pariza, Metropolitan Museum of Art, državna Eremitaža iz Petersburga, Vatikanski muzeji in Nacionalna galerija iz Washingtona.

Slike predstavljajo znane vsebine kot so Venera in Adonis, Parisova sodba, na skale prikovani Prometej, pa tudi centralne teme stare in nove zaveze: obglavitev Holofernesa, polaganje Kristusa v grob...

P.P.Rubens: Nevihtna pokrajina z Jupitrom, Merkurjem, Philemon in Baucis,
1620-25/1636, olje na hrastovem lesu, Dunaj, KHM, Galerija slik, (c) KHM Museumsverband
Peter Paul Rubens je imel atelje v pritličju njegove hiše  v Antwerpnu. 11 do 15 učencev je risalo na 20, 25 slikah istočasno. Množica nastavljenih pomočnikov je delala nižja dela. V enem vogalu so bakrorezci prenašali oljne slike v bakroreze, ko so jih potem pošiljali po vladarskih hišah Evrope, tako da so potem prišla naročila v delavnico. Če so bila naročila za oljno sliko, je bilo delo zelo stresno. Na koncu je zapustil Rubens 3000 slik, ki tudi stoletja pozneje dosegajo ogromne prodajne vsote pri aukcijah. Moster je svoje učence dobro opazoval in vedno kaj popravil. Pomembno je bilo, da se vse skupaj ujema, da je skladno. Rubens je bil Hollywood v baročnem času.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien