Mesto Retz, Weinviertel#Niederösterreich

Mestece R E T Z 
700 let tradicije


Mesto Retz v Wienviertlu/Vinski četrti v Nižji Avstriji
Na lep dan v oktobru smo se odpeljali samo 75 km severno od Dunaja, preko Hollabruna do Retza, ki je blizu češke meje. To je vinogradniško področje, zato smo si najprej ogledali podzemno klet doživljajev, kot jo imenujejo v Retzu. Tu so nekdaj shranjevali vino, v tem delu, ki ga kažejo turistom, seveda vina ni, je pa zelo zanimivo prikazana zgodovina vinogradništva in pitja vina. Kleti so tudi 18m globoko pod zemeljsko površino na vsem področju starega mestnega jedra. Ker je bilo tukaj pred 20 milijoni let morje in druga klima, je mesto zgrajeno na mivki. Ker pa je že toliko časa od nastanka te mivke minilo, so zrnca medsebojno sprijeta in tvorijo trdne temelje za zgradbe nad njimi. Kopanje pozemeljskih rovov pa ni prav nič težavno, saj se mivka lepo osipa, če jo le malo dregnemo. 
Kljub temu ti podzemni rovi nimajo nobenih zgrajenih obokov.

30 m dolg prehod med dvema kletema, na tleh vidimo tračnice, kjer so prevažali vino.
Stene so iz sprijete mivke.

Ta zgodovinska vinska klet je dolga 20 km. Začetek te gradnje sega nazaj v leto 1279, ko so meščani Retza v 30 m debeli plasti mivke pričeli kopati te podzemne kleti.
Povedali so nam, da so prvi na svetu gojili trto in pili vino ljudje v Iranu, nekdanji Perziji in to že pred 6000 leti. Sledili so Egipčani, nato Grki in Rimljani. Danes v Retzu pridobivajo dve tretjini belega vina (Veltliner), ostalo je črno vino (Blau frankisch).

Egipčani so imeli "dovolj" vina šele ko so začeli bruhati...
Zopet zunaj na lepem mestnem trgu je vzbudila mojo pozornost lepa restavrirana hiša v beneškem stilu, naj njej je napis Verderberhaus.
Lastniki so bili najprej plemeniti iz Gorice. Zaradi bližine Benetk in Gorice, poznali beneški stil gradnje in so tudi sami zgradili tako hišo. Kasneje so postali lastniki družina Verderber, ki izvira iz Kočevja (kočevski Nemci), torej dvakratna povezava s Slovenijio pri najlepši hiši v Retzu.

Sgrafitti hiša, 16. stoletje

Mlin na veter v Retzu

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien