Donauinselfest#Wien

Praznik na otoku Donave

Donauinselfest 2018
35. obletnica

www.donauinselfest.at

od 22. do 24. junija 2018

Barbara Novak in Thomas Waldner (oba SPÖ) sta predstavila
program Praznovanja na Donavi 2018
Že 35 let lahko na vsakoletnem Prazniku na Donavi/Donauinselfest
poslušamo in vidimo visoko kvalitetne mednarodne in avstrijske glazbene skupine, letos je 18 prireditvenih tribun ali "otokov". Poskrbljeno pa je tudi za raznolik drugovrstni zabavni program, zlasti za otroke. Kvaliteten program za zahtevne poslušalce nudi Ö1 kulturni šotor, kjer nastopijo manjše glazbene skupine in kabaretisti-letos bo to Lucas Resetarich. Tja se vsako leto podam tudi sama, čeprav je zelo veliko ljudi, ki se počasi premikajo od ene do druge tribune z nastopajočimi. Program se začne popoldne in traja do pozno v noč in je seveda zelo privlačen za mlade obiskovalce.

Od njegove prve izdaje v letu 1983 se je Praznik na Donavi iz majhnega
družinskega praznovanja razvil v največji Open-Air festival Evrope s prostim vstopom z domačo in mednarodno publiko vseh starosti in zahtevnosti. Prireditelji se trudijo dati možnost nastopanja novim skupinam, zlasti avstrijskim. Za te nastope še ni odločeno, kdo bo nastopal, nove skupine se lahko prijavijo do začetka maja, gotovo tudi iz Slovenije,

Barbara Novak je poročala, kako je v začetku tudi sama pomagala pri
organizaciji tega praznika, kajti potrebno je več sto prostovoljnih oseb, da vse na otoku brezhibno poteka. Otok sam je nastal zaradi zaščite mesta
pred poplavami Donave, ki so do takrat mesto ogrožale. Pridobili so prostor za preživljanje prostega časa za Dunajčane in vsako leto za ta velik praznik, ki poteka vedno konec junija, torej proti koncu šolskega leta. Sama se spominjam, kako smo z učenci šole, na kateri sem takrat poučevala, po tem praznovanju v ponedeljek imeli športni dan. Naredili smo pohod po donavskem otoku in odkrili sledi tega praznovanja, ki jih še niso uspeli pospraviti. Kasneje sem se tega praznovanja udeleževala tudi sama, mora pa ti biti všeč, če se giblješ med toliko publike ali poslušaš Open Air glazbo pred tribunami.

Otoke s tribunami tvorijo različne avstrijske radijske postaje, v zadnjem času pa so pritegnili tudi različne firme kot je OBI, kjer bodo demonstrirali, kako si sam kaj narediš, firma Kärcher (svetovna znamka za čiščenje) ima Bagjump na programu. V tem času bo potekalo tudi svetovno nogometno prvenstvo v Rusiji, firma Coca Cola bo omogočila Public Viewing, tako si bodo zainteresirani ogledali tekme kar tam. Veliko se bo dogajalo, veliko bo za slišati, treba se je odločiti in priti pogledat ta vsakoletni spektakel.


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien