Gmunden keramika


GMUNDNER KERAMIK 
Manufaktura GmbH
Keramikstraße 24, 4810 Gmunden/Avstrija

www.gmundner.at
Tel.: +43 (0)7612 786-360


KERAMIKA IZ GMUNDNA

Gmundski servis s plamenastim dizajnom v zeleni barvi

V Zgornji Avstriji/Oberösterreich se v Gmundnu ob Traunskem jezeru  nahaja manufaktura za izdelavo keramične posode, ki obstoja že od leta 1492, ko je bila prvič omenjena v listinah. Ima klasičen dizajn v dveh variantah: plamenasta dekoracija (geflammt) za jedilne servise in jelenček na čajnih in kavnih servisih. Ročno narisane dekoracije so v petih barvah: zeleni, sivi, rdeči, modri in rumeni barvi. Servisi za kavo z jelenčki so vedno  v temno rdeči ali v temno zeleni barvi. 
S časom se je priljubljena dekoracija nekoliko spremenila, kar vidimo na zgornji fotografiji. Je manj vzorcev, kar deluje zelo elegantno na pogrnjeni mizi v željenih barvah. To je nova interpretacija klasičnega vzorca.

Gmundska keramika: kavni servis z jelenčkom
Keramični izdelki se prodajajo okrog 30 % preko strokovnih trgovin s posodo, okrog 15 % je že delež prodaje po internetu, največ pa prodajo direktno v trgovini manufakture v Gmnundnu. Med kupci so zelo priljubljena vodstva po obratu, kjer si lahko ogledamo, kako nastajajo ti lepi ročno izdelani kosi jedilnega in kavnega servisa, ki jih lahko tudi posamično naročimo, če želimo svojo obstoječo zbirko razširiti ali pa, če se je kakšen kos razbil. Za otroke in odrasle imajo posebno delavnico, kjer si lahko posamične kose sami dekoriramo. Ti naši izdelki se potem žgejo v peči, tako postane dekoracija trajna, po pošti jih nato pošljejo lastnikom, kar je zelo cenjeno. V juliju in avgustu bo vsak ponedeljek
družinski dan od 10. do 16. ure, ogled manufakture je za dve osebi brezplačen. Po "napornem" ogledu obrata si lahko odpočijemo v  ob kavici in pecivu, sok je za otoke gratis.

Manufaktura je v lasti grofa Moy iz Münchna ( v Nemčiji so aristokratski naslovi dovoljeni, zato grof), mednarodno izkušeni menadžer Martin Eras
vodi podjetje na prodajnem področju skupaj z Aleksandrom Geogiadesom, ki pokriva tehnični del proizvodnje. Prodajajo v tujino, zlasti v Nemčijo in Ameriko, kjer ima gospod Eras zelo dobre zveze.
V zadnjem letu so za 17 % povečali prizvodnjo in prodajo, upajo, da jim bo tako dobro šlo tudi v letošnjem letu.

Gmundska keramika: jelenčkov vzorec na
 kavnem servisu

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Donauturm/Stolp ob Donavi#Wien

Ringstrasse/Prstan, Mestna hiša #Dunaj

Stephansdom/Stolnica sv.Štefana/#Wien